New for old: significant improvements to Wingham Museum completed

Wingham Museum now proudly boasts a new textiles work and exibition room, a new storeroom, a workshed for the maintenance crew, and wheelchair access to the building.

The significant renovations cost $60,000 and was funded by the State and Federal governments, with $30,000 in kind support from Manning Valley Historical Society (MVHS) volunteers.

Storage capacity at the museum had been at full capacity for some time prior to the renovations and safety hazards due to lack of space and uneven ground were a concern.

The maintenance crew are enjoying their new spacious shed. Before it was constructed, they worked outside in an unsecured and uncovered parking space. Now they can work in all weather, and have ample storage for their tools.

Shelves and benches provide a working area for volunteers. They include storage space for over-sized boxes, a two-seat workstation, photo booth and a mobile workbench. Photo: MVHS

Shelves and benches provide a working area for volunteers. They include storage space for over-sized boxes, a two-seat workstation, photo booth and a mobile workbench. Photo: MVHS

The storage area previously used by the maintenance crew was completed renovated and made into a room to provide overflow storage room for the textiles, which had all previously been crammed into a dark room.

That room is now bright, modern, and climate controlled (necessary for conserving old fabrics) and serves as not only a workroom and storage, but an exibition space. Much of the museum's textiles collection is now housed in a 16-bay compactus, which provides much better environmental conditions for light, dust and insect control. Curtains have been installed to divide the work area from the exhibition space, with spotlights fitted to display exhibitions to their best advantage.

Covered wheelchair access has been added to the side of the building to allow access to the public when exhibitions are held.